sushi zelf sushi maken hoe maak ik zelf sushi sushirijst

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Hoe maak ik zelf sushi?

Love it or hate it, maar sushi heeft ondertussen zijn plekje veroverd tussen pizza en kebab als ‘populairste fastfoods’. Sommigen zijn niet weg te slaan uit de plaatselijke sushitent; voor anderen klinkt de combinatie van koude rijst en rauwe vis verre van aanlokkelijk. Behoor jij tot de sushi-liefhebbers? Dan heb je je vast al eens beklaagd over de prijzen van je lievelingsgerecht. In een restaurant kost een redelijke portie sushi toch al snel 30 euro of meer. Elke week een aanslag plegen op je bankrekening is voor de meesten van ons geen optie, dus ga je zelf met sushi aan de slag. En dat is gelukkig niet moeilijk!

Ingrediënten kopen

Lekker koken begint bij goede ingrediënten. En het belangrijkste ingrediënt van sushi, dat is natuurlijk rijst! Sushirijst moet kleven, en daarom kies je voor ronde korrels. Als je zeker wil zijn dat je de goede rijst hebt, koop dan speciale sushirijst. Naast rijst zijn de basisingrediënten van sushi norivellen en rijstazijn. Met die drie ingrediënten heb je in principe al een basis voor sushi. Droge rijst is natuurlijk niet echt bijzonder, dus kies je een vulling voor je sushi. Populaire opties zijn (gerookte) zalm, komkommer, wortel, avocado, kabeljauw, makreel, sesamzaadjes, krab, …  Maar je mag je op creatief vlak natuurlijk helemaal laten gaan, alles kan, zolang jij het lekker vindt.

Love it or hate it, maar sushi heeft ondertussen zijn plekje veroverd tussen pizza en kebab als ‘populairste fastfoods’.
Elke week een aanslag plegen op je bankrekening is voor de meesten van ons geen optie, dus ga je zelf met sushi aan de slag.

Denk ook aan ingrediënten als sojasaus, wasabi en schijfjes gember, die meestal ook bij sushi geserveerd worden. Gemberschijfjes worden tussen de verschillende porties in gegeten om de smaak te neutraliseren.

 

Ingrediënten voorbereiden

Nu je de ingrediënten voor sushi hebt, is het tijd om de sushi te gaan klaarmaken. Begin met het wassen van de rijst. Dit doe je door de rijst te spoelen tot het water helder is. Daarna kook je de rijst. Kijk op de verpakking om te weten hoe lang de rijst moet koken.

Terwijl de rijst kookt, begin je met het snijden van de ingrediënten. Snijd ze in dunne, lange reepjes. Wanneer de rijst klaar is, giet je die af en voeg je de rijstazijn toe. Voor 500 gram rijst heb je ongeveer 6 eetlepels rijstazijn nodig, maar dit is een kwestie van smaak – sommigen hebben liever meer of minder dressing. De rijst laat je nu even afkoelen. Sushirijst moet lauw zijn - niet te warm, want dan kunnen je norivellen gaan scheuren.

Behoor jij tot de sushi-liefhebbers?
Love it or hate it, maar sushi heeft ondertussen zijn plekje veroverd tussen pizza en kebab als ‘populairste fastfoods’.

Let’s roll!

Nu zijn we dan eindelijk bij het eigenlijke maken van de sushirolletjes aanbeland. Een sushi rollen vereist toch wel enige skills! Het is dus OK wanneer je eerste sushirollen wat misvormd zijn. De smaak wordt er niet slechter op… Om een sushi echt perfect strak te rollen, gebruik je een sushimatje. Net als de meeste sushi-ingrediënten vind je die in een Aziatische supermarkt, maar ook in veel gewone supermarkten zijn ze ondertussen te koop. Om de sushi te rollen, leg je het norivel op het matje. Bedek het vel met een dun laagje rijst, maar laat 1 cm marge over aan de randen.

Aan de kant van het norivel waar je gaat beginnen rollen, leg je de ingrediënten. Rol het vel van je weg. Kleef het einde van je norivel vast met wat water of wasabisaus. Daarna kan je de sushirol snijden! Eerst in twee en daarna de twee rollen in drie. De uiteinden van je rol zullen niet echt presenteerbaar zijn, dus die kan je onmiddellijk opeten! Je kan de rol afwerken met sesamzaad en stukjes avocado en zalm. En dan ben je klaar! Presenteer met potjes sojasaus en wasabi.

 

Sushi: simpel en lekker

Sushi hoeft dus heus niet duur te zijn. Het rollen van sushi vereist wat ervaring, maar de ingrediënten klaarmaken is echt niet moeilijk. Wees dus zeker niet bang om zelf sushi te maken, het is makkelijker dan het lijkt!

Sushi hoeft dus heus niet duur te zijn!

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

2

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK