boek schrijven boek boeken goede boeken

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Een boek schrijven: hoe begin ik er aan?

Om een boek te schrijven moet je werken. Hárd werken. En vroeg opstaan. Want wie zelf nog niet rijk en beroemd is geworden met zijn schrijfsels (en als je dit artikel nu aan het lezen bent gaan we er even van uit dat dat bij jou nog niet het geval is), zal zijn of haar schrijverstalenten helaas moeten combineren met een job. Maar dat kan je. Lees eerst deze tips, trek je dan niets van deze tips aan, en begin gewoon!

Begin rustig. Waarschijnlijk moet je het schrijven van je eerste meesterwerk inderdaad combineren met dagactiviteiten. Maak er dus geen uitputtingsslag van. Wat denk je van 300 woorden per dag? Dit hele artikel bevat al een 700-tal woorden, dus dat haal je wel. Of als je er liever een tijdslimiet op wilt zetten: een halfuurtje per dag is zeker een goed begin. Je moet daarenboven niet élke dag schrijven.

 

Schrijf op een vast tijdstip. Als je steeds tegen jezelf zegt “later, later”, dan komt het er gewoon niet meer van. Een vast tijdstip, en een vaste plaats is dus de boodschap.

 

Om een boek te schrijven moet je werken.
Een typische lengte voor romans is 80.000 à 100.000 woorden.

Neem rustpauzes. Maar zorg er wel voor dat de dagen dat je wél schrijft per week altijd hoger zijn in aantal dan de dagen dat je niet schrijft. Minstens 4 keer per week dus. Anders ga je te traag en laat je het hele project misschien vallen. Dat willen we vermijden.

 

Stel deadlines voorop, en doe je best om ze te halen. 1500 woorden per week, bijvoorbeeld. En verdeel je werk in min of meer gelijke brokken, zodat je regelmatig tegen jezelf kan zeggen “Alweer een hoofdstuk dat erop zit!” Een typische lengte voor romans is 80.000 à 100.000 woorden.

Kies een goede plek om te schrijven. Indien mogelijk kies je best een plaatsje waar andere mensen ook aan het werk zijn. Andere mensen zien werken legt namelijk hoognodige groepsdruk op je schouders. Gelukkig heeft er zich de laatste jaren een ware wildgroei aan koffiebars plaatsgevonden. Als je het binnenshuis moet doen, kies dan wel steeds voor een rustige plaats.

 

Vraag om feedback. En wacht hier niet te lang mee. Feedback kan je verhaal namelijk ingrijpend veranderen, en dan wil je niet het hele boek gaan herschrijven. Neem een paar vertrouwelingen onder de arm aan wie je regelmatig hoofdstukken voorlegt ter correctie.

 

Of je een schema opstelt moet je zelf beslissen. De meeste mensen werken beter met een vaste structuur. Dit zorgt er ook voor dat je de draad niet verliest, en dat je niet noodzakelijk in de juiste volgorde moet schrijven: je kan gerust ook met een hoofdstuk uit het midden van je verhaal beginnen. Sommige mensen bloeien dan weer open dankzij chaos. Probeer beide methodes een keer uit.

Kies een goede plek om te schrijven.
Dit zorgt er ook voor dat je de draad niet verliest, en dat je niet noodzakelijk in de juiste volgorde moet schrijven: je kan gerust ook met een hoofdstuk uit het midden van je verhaal beginnen.

Pas niets aan. Of toch niet in het begin. Om te herschrijven en aan te passen heb je later nog meer dan tijd genoeg. Een tekst nalezen gaat toch altijd vlotter als je hem een tijdje hebt laten rusten. En laat je ook niet ontmoedigen: goede boeken worden doorgaans talloze keren aangepast en herschreven voor het resultaat er mag zijn.

 

Probeer je boek te laten publiceren. Lukt dat niet via de traditionele wegen, ga dan eens kijken naar gratis e-boekplatformen, print-on-demand diensten of geef je boek uit in eigen beheer.

Doe je huiswerk. Uitgeverijen hebben geregeld een rubriek op hun website met richtlijnen waaraan een manuscript moet voldoen om bij hen gepubliceerd te raken. Hou hier rekening mee. Creativiteit binnen bepaalde grenzen is nog steeds creativiteit, en de bedoeling is wél dat je gepubliceerd geraakt.

 

Aanvaard dat je eerste boek waarschijnlijk lang zal duren, en een ramp zal blijken. Dat is bij iedereen zo. Elke schrijver schaamt zich voor zijn eerste boek. Schrijf dus zo veel en zo vaak mogelijk!

Probeer je boek te laten publiceren.

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

3

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK