vogelhuisje vogelhuisjes vogelhuisje tuin vogels

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Het ideale vogelhuisje in je tuin

De vogels in je tuin kan je op allerlei manieren verwennen. Denk maar aan lekkere vetbolletjes, elke dag een bakje vers water in de winter en natuurlijk ook vogelhuisjes! Ze bieden een vorm van veiligheid aan de vogels in je tuin en kunnen als broedplaats dienen. Je vindt vogelhuisjes dan ook in elke tuinwinkel, maar je kan ze ook zelf maken, mits enige vorm van handigheid…

De juiste grootte

Alvorens zelf een vogelkastje te maken, is het goed om te weten dat elke vogelsoort om een andere grootte en vliegopening vraagt. Een huisje voor een mees of mus is best 25 x 12 x 12 cm groot. De vliegopening voor een pimpelmees is 2,8 cm, voor een koolmees 3,2 cm en voor een huismus 3,5 cm. Een roodborstje of een winterkoning is meer gebaat bij een kastje van 16 x 18 x 12 cm groot, met een opstapje van 5 cm en een halfopen opening.

Alvorens zelf een vogelkastje te maken, is het goed om te weten dat elke vogelsoort om een andere grootte en vliegopening vraagt.
Voor één basis vogelhuisje heb je om te beginnen vier houten plankjes nodig die op maat zijn gesneden.

De benodigdheden

Voor één basis vogelhuisje heb je om te beginnen vier houten plankjes nodig die op maat zijn gesneden. Verder heb je ook materiaal nodig om het hout aan elkaar te bevestigen: spijkers, een hamer en houtlijm. Om het mooi en correct af te werken neem je er ook een vijl en een houtboor bij. Je lijmt de houten planken nu aan elkaar in de vorm van een huisje en hamert er ook enkele spijkers in voor extra stevigheid. Aan de voorkant boor je een opening (in de juiste grootte) waar het vogeltje door kan vliegen. 

Sommige vogeltjes hebben ook een opstapje nodig, dat voorzie je dan onder de opening met behulp van een houten balkje. Vijl alle scherpe kanten en stukken glad, en het huisje is klaar! Eventueel kan je het ook nog een likje verf geven, dat beslis je uiteraard zelf. Voor zij die het huisje graag wat fancier maken, bestaan er uiteraard genoeg mogelijkheden! Denk maar aan een schuin dakje, een dakje dat je kan opendoen, een huisje dat je kan ophangen of vastmaken op een paal…

Waar hang je het vogelhuisje?

Kies een plekje uit in je tuin waar het vogelhuisje minstens 2 meter van de grond kan hangen of staan. Zorg er ook voor dat er geen takjes voor de ingang hangen zodat de vogel er goed kan invliegen en snel weg is van mogelijke roofdieren… Wil je graag meerdere kastjes ophangen? Hang die dan zeker en vast niet te dicht bij elkaar, maar laat er enkele meters tussen. In principe mag je vogelhuisjes het hele jaar door laten buitenhangen. De vogeltjes maken er zelf hun nestje in met wat ze in en rondom je tuin vinden. 

Kies een plekje uit in je tuin waar het vogelhuisje minstens 2 meter van de grond kan hangen of staan.
Heeft er net een vogeltje in gebroed, maar zijn alle vogels het nest uitgevlogen? Haal het nestje er dan uit, maak het kastje wat proper met water en hang het gewoon terug… Even wachten en het huisje zal nieuwe inwoners krijgen.

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

0

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK