Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Tofu: hoe, wat, waar?

Je hebt eindelijk beslist: je gaat je wagen aan tofu. Maar hoe begin je eraan? Hieronder vind je de beginselen van tofu. Daarna is het aan jou: tofu kan op zo veel manieren worden klaargemaakt, dat je er elke dag iets anders mee kan doen!

Wat is tofu?

Tofu is eigenlijk gestremde sojamelk. En eigenlijk lijkt het inderdaad wel heel hard op mozzarella. De sojamelk wordt gesteven door middel van een coagulent, waarna het in zachte, of stevige blokken geperst wordt. Kies dus steeds de juiste soort tofu voor het gerecht dat je wil maken, want met zachte tofu ben je natuurlijk niets als je van plan bent tofublokjes te bakken. Tofu is een uitstekende vleesvervanger, en bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals aminozuren, calcium, magnesium, ijzer, vitamine B, enz. En het beste nieuws? Tofu is arm aan calorieën!

Je hebt eindelijk beslist: je gaat je wagen aan tofu.

Zachte versus harde tofu

Koop zachte tofu voor het maken van sauzen, crèmes, baksels of om te mixen. Stevige tofu is beter geschikt om te bakken, frituren of grillen. Wist je trouwens al dat je stevige tofu best eerst kan uitknijpen voor je het gebruikt? Dit zorgt ervoor dat al het water uit de blok tofu loopt, waardoor de sponsachtige structuur van je tofu veel gemakkelijker andere smaken of marinades kan opnemen. Ongemarineerde of ongekruide tofu heeft namelijk weinig smaak

Tofu is eigenlijk gestremde sojamelk.

Tofu uitknijpen

Tofu uitknijpen doe je zoals de professionals met een tofupers, of zoals de rest van de bevolking door de tofu op een propere keukenhanddoek (of op keukenrol) te zetten. Leg een snijplankje bovenop de tofu, en verzwaar de plank met bokalen, boeken, of eender welk ander zwaar voorwerp. De snijplank drukt het water dan gelijkmatig uit de tofu, waarna het wordt opgenomen door de handdoek of keukenrol.

Structuur van tofu

Om je stevige tofu nog vaster van structuur te krijgen kan je de blok eerst invriezen. Wanneer je hem dan laat ontdooien is de structuur wat vezelachtiger en taaier, waardoor de tofu nog meer de consistentie van vlees krijgt. Eens ontdooid moet je de tofu nog steeds uitknijpen.

Tofu marineren of kruiden

Tofu op smaak brengen kan op 2 manieren: met een droge kruidenmengeling, of door middel van een natte marinade. Hier mag je je creativiteit de vrij loop laten. Lookpoeder, zout, oosterse kruiden, kipkruiden, gemberpoeder, enz. zijn uitstekende droge smaakmakers. Sojasaus, sambal, gekruide oliën of bouillon worden allemaal gebruikt als natte marinade.

Daarna is het aan jou: tofu kan op zo veel manieren worden klaargemaakt, dat je er elke dag iets anders mee kan doen!

Heerlijk smullen!

Daarna kan je de tofu in de gewenste vorm snijden en bakken of grillen zoals vlees, of frituren. Niet zoveel inspiratie? Op het internet vind je talloze leuke recepten om tofu heerlijk op smaak te brengen en te bereiden!  

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

0

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK