Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Praten met je trouwe viervoeter

Wie dacht dat honden mensen kunnen begrijpen, kan wel eens gelijk hebben! Volgens een studie aan de universiteit in Boedapest kunnen honden zowel woordenschat als intonatie van de menselijke spraak herkennen. Maar ook wij kunnen binnenkort achterhalen wat onze hond ons wil vertellen, en dat door een nieuw gadget!

 
Wie dacht dat honden mensen kunnen begrijpen, kan wel eens gelijk hebben!
Het blijkt dat honden de verschillende hersenhelften gebruiken om woordenschat en intonatie te begrijpen, en deze twee combineren om de woordbetekenis te achterhalen. De linkerhersenhelft van de honden pikte de betekenis van de woorden op, onafhankelijk van de intonatie, en associeerde die met een positieve of negatieve ervaring. Een beetje hetzelfde principe als bij de mens. Intonatie werd opgenomen door de rechterhersenhelft, opnieuw net zoals bij mensen. Honden en mensen lijken dus meer op elkaar dan gedacht!
 
Het blijkt dat honden de verschillende hersenhelften gebruiken om woordenschat en intonatie te begrijpen, en deze twee combineren om de woordbetekenis te achterhalen.
Maar ook wij menen vaak dat we begrijpen wat onze viervoeter ons probeert duidelijk te maken, en ook dat klopt een beetje. In een studie kregen proefpersonen geluidsopnames te horen van honden die vochten, speelden of werden benaderd door een onbekende. Ze konden de emoties en de situatie van de dieren erg goed inschatten, want het geluid van spelende honden werd in 81% van de gevallen correct geïnterpreteerd.
 
In een studie kregen proefpersonen geluidsopnames te horen van honden die vochten, speelden of werden benaderd door een onbekende.
Opvallend (maar niet zo verrassend ;-)), is dat mensen die een hond als huisdier hebben, het beter deden dan degenen zonder, zij hebben namelijk meer oefening. Ook werd het duidelijk dat vrouwen beter scoorden tijdens de opdracht dan mannen! De eindconclusie luidt dat als wij honden horen grommen, we in 65 % van de gevallen correct kunnen interpreteren wat het dier bedoelt.
 
Wat dan met de overige 45%, of met de mensen die geen eigen viervoeter thuis hebben rondlopen?
Wat dan met de overige 45%, of met de mensen die geen eigen viervoeter thuis hebben rondlopen? Ook voor hen komt er misschien binnenkort een oplossing. Amazon is namelijk bezig met het ontwikkelen van een gadget, waarmee de geluiden van je hond vertaald kunnen worden naar mensentaal! Aangezien dit nu al gedaan wordt voor prairiewolven, is eenzelfde vertaalmechanisme voor honden niet meer veraf. Je zal wel nog zo’n 10 jaar geduld moeten hebben, maar wij vinden de uitvinding alvast iets om naar uit te kijken!
 
Amazon is namelijk bezig met het ontwikkelen van een gadget, waarmee de geluiden van je hond vertaald kunnen worden naar mensentaal!

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

0

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK