spreekwoorden gezegde de spits afbijten als het kalf verdronken is

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

De herkomst van enkele spreekwoorden

Wist je dat de spreekwoorden die we elke dag zonder erbij na te denken vaak een superinteressante historische achtergrond hebben? Hier vind je er al zeker 6 leuke! Ideale ijsbrekers voor feestjes…

Iemand aan de tand voelen

Iemand ondervragen, controleren, proberen informatie te ontfutselen

 

Deze gevleugelde uitspraak vindt zijn oorsprong in de paardenhandel van weleer. Jonge paarden hebben namelijk een holte in de kiezen, die bij het ouder worden langzaam maar zeker afvlakt. Hoe jonger het paard, hoe dieper de holte dus. Paardenhandelaars voelden met hun hand aan de holten om de leeftijd na te gaan van het dier dat ze kochten. Sommige handelaren speelden zelfs vals, en maakten met een boor opnieuw een holte in de kiezen van oudere paarden!

 

De spits afbijten

Als eerste ergens aan beginnen

 

Dit spreekwoord kent een beetje een gruwelijke herkomst, en heeft helaas niet veel met bijten te maken. Met “de spits” bedoelde men de lansen van de tegenpartij, waar de eerste soldaten of strijders in een gevecht tegenaan liepen waardoor het voor de volgende vechtersbazen makkelijker werd de vijand te bestormen. De gevaarlijke punten waren namelijk al opgevangen door hun kameraden.

Wist je dat de spreekwoorden die we elke dag zonder erbij na te denken vaak een superinteressante historische achtergrond hebben?

Goede wijn behoeft geen krans

Kwaliteit hoef je niet aan te prijzen, dat verkoopt zo ook wel

 

Dit gezegde is tegenwoordig een beetje verouderd, maar daarom niet minder interessant. Als teken dat een herberg een drankvergunning had moest ze vroeger een krans aan de deur hangen. Dit was een bewijs voor de passanten dat de drank die er geserveerd werd waarschijnlijk legaal, en dus van goede kwaliteit zou zijn. Bekende herbergen die altijd goede drank serveerden hadden dit echter niet nodig: ook zonder de krans zou het volk wel komen.

Dit gezegde is tegenwoordig een beetje verouderd, maar daarom niet minder interessant.

Met de gebakken peren zitten

De gevolgen moeten dragen van de daden van iemand anders

 

Gebakken peren golden in de tijden van weleer als echte lekkernij. Als je dus heerlijk had gekookt en gebakken of gestoofde peren had gemaakt, maar je gasten kwamen niet opdagen; dan had je al dat werk gedaan voor niets en bleef je er natuurlijk mee zitten.

Als het kalf verdronken is, dempt men de put

Maatregelen veel te laat nemen, problemen pas achteraf oplossen

 

Deze uitdrukking was vroeger nog wat droeviger, namelijk: “als het kind verdronken is, dempt men de put”. Het zou slaan op de boer die de waterput pas afdekt wanneer het al veel te laat is: als het kind verdronken is.

Dat is de hamvraag

Dat is de cruciale vraag, waar het allemaal om draait

 

Die ham mag je gerust letterlijk nemen. Dit spreekwoord gaat namelijk terug op een Nederlands radioprogramma uit de jaren 50 waarbij de deelnemers van een quiz een mast moesten beklimmen die in de studio was geplaatst. Bij elk juist antwoord mochten ze verder omhoog klimmen. Het doel was om de hoofdprijs, een ham die boven de mast hing, te bereiken. Dit kon natuurlijk alleen als je alle vragen inclusief de laatste “hamvraag” goed had beantwoord.

Dit spreekwoord gaat namelijk terug op een Nederlands radioprogramma uit de jaren 50 waarbij de deelnemers van een quiz een mast moesten beklimmen die in de studio was geplaatst.

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

1

Positweez

1

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK