dessert halva

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Heerlijk dessert: Halva

Klinkt halva je wel bekend in de oren, maar weet je niet wat het precies is? Wel, het is een zoete specialiteit van Arabische oorsprong die ook in Balkan landen, Polen, Griekenland, en Rusland populair is. Wij doen uit de doeken hoe je de sesam variant bereidt!

Moeilijkheidsgraad: kookervaring vereist

Bereidingstijd: 45 minuten

Benodigdheden voor 12 personen:

  • 450 g kristalsuiker
  • 1 halve kop koud water
  • 450 g sesam Tahin (zonder zout)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 140 g zwarte chocolade
  • Zout
  • Suikerthermometer
  • Patisserie borstel
  • Plasticfolie
Klinkt halva je wel bekend in de oren, maar weet je niet wat het precies is?
Dan doe je de warme sesampasta in een kom met het vanille extract, roer je eens door het geheel en smelt je de chocolade apart.

Zo bereid je het voor

Begin door een bakvorm (bijvoorbeeld een broodvorm) met plasticfolie te bekleden zodat het over de zijkanten van de vorm hangt. Haal er daarna een middelgrote steelpan bij en breng het water, suiker en een snuifje zout aan de kook en roer tot het volledig opgelost is. Zodra het mengsel kookt, stop je met roeren en plaats je een suikerthermometer in je mengsel. Zorg dat het mengsel een temperatuur van 120° heeft en gebruik een patisserie borstel om suikerkristallen op de bodem van je pan te verwijderen. In een tweede, kleinere pan doe je de Tahin en laat je dit verwarmen tot 49°. Let erop dat je regelmatig roert zodat de Tahin niet verbrandt. Dan doe je de warme sesampasta in een kom met het vanille extract, roer je eens door het geheel en smelt je de chocolade apart.

Precisiewerk

Wanneer de suiker op temperatuur is, giet je deze samen met het sesammengsel in de kom. Zet je mixer op de laagste stand en mix tot het geheel er een beetje korrelig uitziet. Doe dit slechts gedurende een minuut, want anders krijg je geen crèmig geheel. Voeg er snel de gesmolten chocolade aan toe en mix tot je een marmer-effect verkrijgt. Dan giet je dit in de vorm, strijk je de bovenkant glad met een spatel en bedek je het geheel met de plasticfolie. Laat de halva eerst een uur op kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna in de koelkast in een luchtdicht doosje.

Laat de halva eerst een uur op kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna in de koelkast in een luchtdicht doosje.

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

1

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK