Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Je fiets onderhouden: de basics

Een fietsband plakken, je ketting smeren of je banden oppompen: een klusje voor de mannen? Nee, hoor. Zo onderhoud je je fiets en hoef je niet te wachten tot je je fiets weer kan gaan oppikken bij de fietsenmaker of tot er iemand in de buurt is om je te helpen. Voortaan kan je zelf je fiets repareren (en onderhouden)!

Je ketting erop leggen

Hoe doe je dat? Wel, heb je een open kettingkast, dan is de gemakkelijkste manier je fiets om te draaien en op het zadel en stuur te laten rusten. Dan duw je de achterderailleur naar beneden, zodat de spanning op de ketting weg is. Nu kan je de ketting terug op de tandwielen leggen, terwijl je je pedalen wat meedraait. Als de ketting erop ligt, laat je de derailleur terug los en klaar! Heb je een gesloten kettingkast, dan kan je je fiets gewoon rechtop laten staan, maar dan moet je wel het onderste deel van de kast (of de volledige kast) eraf halen. Daarna leg je de ketting eerst op het grote tandwiel en dan op het kleine. Het kan zijn dat de ketting nog wat slap hangt, dan draai je de schroef op het kleinste tandwiel wat aan. Ziezo!

Een fietsband plakken, je ketting smeren of je banden oppompen: een klusje voor de mannen?
Maakt je ketting wat lawaai?

Je ketting smeren

Maakt je ketting wat lawaai? Dan is het tijd om ze eens te smeren. Doe dat met fietsolie en spuit met de bus zowel op de ketting als op de kettingbladen. Ga je de volgende keer fietsen, dan zal je onmiddellijk merken dat het wat soepeler gaat!

Houd je fiets proper

Zeker wanneer je een mountainbike hebt waar je regelmatig mee in de modder gaat crossen. Het vuil kan op lange termijn je fiets aantasten en minder efficiënt laten werken. Gebruik voor deze poetsbeurt specifieke onderhoudsproducten voor de fiets (zeepproducten uit de keuken kunnen je fiets aantasten) en gewoon wat water. Spoel en droog hem achteraf ook goed af! Zo voorkom je dat er onderdelen gaan beginnen roesten

 

Check ook regelmatig of je banden nog hard genoeg staan en of al je lichten nog werken. Dan ben je volledig klaar om de baan op te gaan met je fiets!

Het kan zijn dat de ketting nog wat slap hangt, dan draai je de schroef op het kleinste tandwiel wat aan.

Je band plakken

Dat kunnen we niet beter uitleggen dan de man in dit filmpje:

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

1

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK