budapest citytrip citytrip budapest ruin bars budapest

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Citytrip: Budapest

Boeda-pesht, zoals je het als een echte Hongaar zou uitspreken, heeft fantastisch veel te bieden voor de budgetbewuste reiziger. De stad kent een rijke historische geschiedenis en een bruisend uitgaansleven. Daarenboven is Budapest dé plaats om goedkoop te eten en te drinken, je kan dus perfect Budapest beleven op een strak budget. Het is trouwens ook nogal een hipsterstad, dus zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Geschiedenis

Budapest heeft erg geleden onder de communistische bezetting van de Sovjet-Unie. Dit zie je ook duidelijk doorkomen in de architectuur van de stad, met zijn zware betonnen appartementsgebouwen en minimalistisch design. Geen enkel gebouw in Pest dateert daarenboven van voor 1838. In dat jaar zorgde een spectaculaire overstroming voor een volledige vernieling van het lager gelegen stadsdeel. Wie dus geïnteresseerd is in het historische centrum, zal zich moeten beperken tot Buda.

Budapest heeft erg geleden onder de communistische bezetting van de Sovjet-Unie.
Wat je zeker niet mag missen in Budapest is het prachtige parlementsgebouw.

Bezienswaardigheden

Wat je zeker niet mag missen in Budapest is het prachtige parlementsgebouw. De vele stenen zuilen en de obsessie met verguld interieur zijn zeker een bezoekje waard. De officiële tour is vrij kort: op een half uurtje laat de gids je een blik gooien op het parlement en op de verschillende kamers. De uitleg is er niet altijd even gemakkelijk te verstaan vanwege het typische plaatselijke accent (nergens in Budapest, eigenlijk), maar wel zeer interessant. Bezoek het prachtig verlichte gebouw ook zeker ’s nachts.

Het plein voor het parlement heeft een memorabele, maar helaas bloederige geschiedenis. Hier werden protesterende mannen, vrouwen en zelfs kinderen genadeloos neergemaaid door tanks tijdens de Hongaarse opstand tegen het Stalinistische regime in 1956. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel onduidelijkheden over wie nu juist het bevel gaf te schieten en waarom. Niemand wil of durft erover te praten. Onder het plein zelf vind je een kamer met getuigenissen en uitleg over de gebeurtenissen van die dag.

 

Het Heldenplein is een uitgestrekt plein met een groot beeldhouwwerk: het Milleniummonument.

Het Heldenplein is een uitgestrekt plein met een groot beeldhouwwerk: het Milleniummonument.

Dit monument beeldt enkele personages af die zeer belangrijk of invloedrijk zijn geweest in de geschiedenis van Hongarije. Sleutelfiguur is de aartsengel Gabriël.

 

Het Vissersbastion, een bouwwerk dat gebouwd werd tussen 1895 en 1905, diende als vismarkt en opsmuk van de ernaast gelegen prachtige Matthiaskerk. Het gebouw staat ook bekend als het Disneykasteel. Het terras, omringd door witte trappen, feeërieke torentjes en stenen bogen lijkt namelijk recht uit een Disneyfilm te komen. Je kan er dan ook geen steen gooien zonder een kersvers bruidje-en-bruidegom-met-fotograaf te raken.

Het Vissersbastion, een bouwwerk dat gebouwd werd tussen 1895 en 1905, diende als vismarkt en opsmuk van de ernaast gelegen prachtige Matthiaskerk.
Vergeet in Budapest absoluut niet iets te gaan drinken in één van de vele Ruin bars.

Te doen

Vergeet in Budapest absoluut niet iets te gaan drinken in één van de vele Ruin bars. Dit zijn bars die zich gevestigd hebben in oude fabrieksgebouwen, woningen of kerken die tijdens de Hongaarse opstand grotendeels vernietigd, maar nooit heropgebouwd werden. De originele interieurs van deze bars zijn absolute pareltjes. De Szimpla biedt bijvoorbeeld een groot assortiment dranken en etensstandjes aan in een fantastisch decor, en de Instant beschikt over verscheidene kamers waar per kamer andere muziek wordt gespeeld. Maar check zeker ook de andere Ruin bars die Budapest uniek maken!

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

0

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK