berlijn citytrip citytrip berlijn berlijn stad

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Citytrip: Berlijn

Het is de stad waar Michael Jackson zijn kersverse zoon over het balkon van de vierde verdieping liet bungelen. Het is de stad die de grootste gay fetish festivals van Europa huisvest. En het is de stad die in 1989 zijn geschiedenis herschreef door een nooit gezien staaltje broederschap en eenheid te tonen bij het neerhalen van de Berlijnse Muur. Berlijn is een stad om nooit te vergeten.

Geschiedenis

Een korte geschiedenis van Berlijn neerpennen is een onmogelijke opgave. Berlijn is namelijk één en al geschiedenis. De stad bestaat al meer dan duizend jaar en was al ettelijke malen het toneel voor gebeurtenissen die Europa op zijn grondvesten deden daveren. Het meest recente en meest bekende stukje geschiedenis is de rol die de stad gespeeld heeft in de Tweede Wereldoorlog, als Hitler’s hoofdkwartier en hoofdstad van het kortstondige Duitse Rijk. De strijd tussen West en Oost die later het Ijzeren Gordijn in het leven riep werd een halt toegeroepen met het neerhalen van de Berlijnse Muur in 1989. Sinds dan is Berlijn weer één stad, centrum van kunst en cultuur, hipsterwinkeltjes en sushizaakjes.

Berlijn is een stad om nooit te vergeten.
Berlijn telt tal van bezienswaardigheden. Maar wat je volgens ons zeker niet mag missen is het Holocaustmonument voor de gestorven Joden tijdens WOII.

Bezienswaardigheden

Berlijn telt tal van bezienswaardigheden. Maar wat je volgens ons zeker niet mag missen is het Holocaustmonument voor de gestorven Joden tijdens WOII. Het monument doet denken aan een doolhof van grijze grafzerken die je een beklemmend gevoel geven naarmate je verder gaat. Interessant weetje: tijdens de bouw van het monument werd de constructie een tijdje stilgelegd omdat uitkwam dat het bedrijf dat de graffiti-beschermende laag van het bouwwerk produceerde mede-eigenaar was geweest van het bedrijf dat het beruchte gas Zyklon B had geproduceerd. 

Niet ver van het monument is trouwens de plaats waar Hitler’s bunker zich onder de grond bevond. De plek is op bijna geen enkele manier aangeduid, en er is een parking overheen gebouwd. Dit om te vermijden dat de locatie een bedevaartsoord voor neonazi’s zou worden. Goed zoeken dus!

De Reichstag is een prachtig staaltje 19de -eeuwse bouwkunst waar nog steeds het parlement van Duitsland zetelt. Met een beetje geluk zie je misschien Angela Merkel buitenkomen na een drukke werkdag…

 

Berlijn kan je nu eenmaal niet bezoeken zonder een bezoekje te brengen aan de Berlijnse Muur. De muur, die grotendeels vernietigd is maar deels nog als monument in ere wordt gehouden, werd enkele jaren geleden kleurrijk beschilderd met vredesboodschappen en hommages aan de slachtoffers.

De Reichstag is een prachtig staaltje 19de -eeuwse bouwkunst waar nog steeds het parlement van Duitsland zetelt.

Te doen

Als je in Berlijn bent en van sushi houdt zit je goed. De stad telt namelijk een hele waaier aan kleine, gezellige sushibars waar je voor een prikje zoveel sushi kunt eten als je wil. Wanneer je daar klaar bent kan je een jaar geen sushi meer zien. Als je honger gestild is en je hebt zin om te gaan winkelen: Berlijn is niet voor niets een echte mode-hotspot. De Berlijnse fashion week is wereldberoemd en je vindt er talrijke alternatieve kledingzaakjes met unieke kleding die je nergens anders vindt. Dat is weer eens wat anders dan de Zara.

Het Spreepark is enkel voor durvers. Het Spreepark was in de DDR het enige pretpark in Duitsland. Toen het in 2001 wegens faillissement de deuren sloot werden de attracties niet gedemonteerd en weggehaald, maar bleven ze gewoon staan om te verkommeren. Na enkele jaren waarin de natuur het roer opnieuw overnam geeft dit fantastische beelden van het spookpark. Het park bezoeken is echter enkel mogelijk door illegaal onder de omheining door te kruipen, wat trouwens ettelijke tientallen mensen per dag doen. Wil je het Spreepark nog bezoeken zal je wel snel moeten zijn, want er zijn geruchten dat het park ergens in 2016 omgevormd zal worden tot stadspark. Allen daarheen, dus!
Het Spreepark is enkel voor durvers. Het Spreepark was in de DDR het enige pretpark in Duitsland.
Ga je eerder voor de geschiedenis naar Berlijn, breng dan zeker een bezoek aan het Joods museum, dat gebouwd werd in de vorm van een litteken om de symbolische wonde die de Joden werd toegebracht een visuele uiting te geven. Wees gewaarschuwd: je bent er ettelijke uren kwijt.

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

1

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK