bril bril kopen vierkante bril bril zonder rand

Deel via Facebook

Deel via Twitter

Verstuur dit artikel

Delen:

Welk brilmontuur past bij mij?

Menig brildrager kan erover meespreken: het vinden van een bril die je goed staat is niét gemakkelijk. Natuurlijk ken je wel wat algemene tips. Een klein gezicht gaat beter voor een kleinere bril en omgekeerd, kies een kleurtje dat past bij je kledingstijl, zorg dat de glazen niet over je wenkbrauwen komen, en zo zijn er nog wel een aantal. Het is echter vooral belangrijk om een brilmontuur te kiezen dat past bij de vorm van je gezicht. In het algemeen zijn er zes gezichtsvormen, die zo hun eigen do’s en don’ts hebben op brilvlak:

Ovaal

Een ovaal gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. De kin en het voorhoofd zijn dan weer iets smaller.

 

Do / don’t: deze gezichtsvormen hebben geluk - bijna alle monturen passen erbij! Het is dus gewoon een kwestie van verschillende exemplaren uit te proberen en zelf te kijken wat je wel of niet mooi vindt.

Menig brildrager kan erover meespreken: het vinden van een bril die je goed staat is niét gemakkelijk.
Ga voor een rechthoekig brilmontuur dat contrast creëert.

Rond

Bij een rond gezicht is de lengte (van kin tot haarlijn) even lang als de breedte. De kaaklijn en de bovenkant van het voorhoofd zijn ook afgerond.

 

Do: ga voor een rechthoekig brilmontuur dat contrast creëert. Zo lijkt je gezicht langer en slanker. Glazen die aan de buitenkant iets omhoog gaan, staan jou ook goed.

 

Don’t: een rond montuur. Hierdoor zal je gezicht alleen nog ronder lijken.

 

Vierkant

Een vierkant gezicht wordt gekenmerkt door een hoekige kaaklijn, een breed voorhoofd en uitgesproken jukbeenderen. Deze drie punten zijn ook allemaal ongeveer even breed.

 

Do: een rond of ovaal montuur zal de harde punten van je gezicht verzachten. Een montuur dat je wenkbrauwlijn benadrukt is ook altijd een plus.

 

Don’t: ga niet voor een hoekig montuur; het zal je gezichtsvorm nog “geblokter” doen lijken.

Langwerpig

Bij een langwerpig gezicht zijn het voorhoofd, de jukbeenderen en de kaken ongeveer allemaal even breed. Het gezicht is ook vrij smal.

 

Do: een ronde of vierkante bril zal ervoor zorgen dat je gezicht wat korter lijkt. Neem ook een iets breder en zwaarder montuur.

 

Don’t: kies geen fijne bril met een smal montuur, hierdoor zal je gezicht nog smaller lijken.

Kies geen fijne bril met een smal montuur, hierdoor zal je gezicht nog smaller lijken.
Het vinden van de juiste bril blijft dus vooral een kwestie van passen!

Diamantvormig

Brede, hoge jukbeenderen in combinatie met een smaller voorhoofd en een smallere of puntige kin? Dan heb je eerder een diamantvormig gezicht.  

 

Do: ovale glazen of een bril met afgeronde hoeken is ideaal. Je kan ook kiezen voor een bril zonder rand.

 

Don’t: een hoekige bril zal het breedste gedeelte van je gezicht in de verf zetten. Heel brede brillen laat je ook best links liggen.

 

Hartvormig

Tot slot is er het hartvormige gezicht; breed bovenaan en naar de kin toe smaller.

 

Do: een pilotenbril is zeker iets voor jou, net zoals een cat eye- of gedeeltelijk randloos montuur.

 

Don’t: er zijn geen echte don’ts… In tegenstelling tot andere vormen kan je met een hartvormig gezicht namelijk wél een model kiezen dat de vormen van je gezicht volgt (breder bovenaan, smaller onderaan).

Passen, passen en nog eens passen!

Dit zijn natuurlijk de meest algemene gezichtsvormen die je kan onderscheiden. In werkelijkheid zitten veel mensen namelijk tussen verschillende vormen in. Het vinden van de juiste bril blijft dus vooral een kwestie van passen! Nog een laatste tip: neem publiek mee wanneer je een bril gaat kopen. Familie of vrienden zullen je zeker hun ongezouten mening geven! De opticien kan je uiteraard ook bijstaan met raad en daad, en zal je ook meer info geven over het technische aspect van het montuur. Bonne chance!

Tweez® je mening (0 reacties)

Geef je mening over dit artikel

1

Positweez

0

Negatweez

Mis geen Tweez®-nieuws!

Om je beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Bij het gebruik van deze website, alsook bij het wegklikken van deze melding ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer informatie vind je in onze Privacy policy.

X
OK